Som nybegynder ud i veganske opskrifter kan det være svært at finde ud af, hvor man skal begynde. Noget af det mest svære er at erstatte traditionel gelatine fra dyr (husblas) med et vegansk alternativ i kagemousser. I denne samling af lækre veganske opskrifter har vi benyttet Dr. Oetker Vegegel i stedet for ren agar agar, som er sværere at arbejde med. Nedenfor finder du en række lækre 100% veganske moussekager og ”cheesecakes” hvor husblas er erstattet af Vegegel.
Hvis du leder efter vegetariske cheesecakes uden svinegelatine, så kan du se disse mere klassiske opskrifter med Vegegel: vegetarisk Risalamande cheesecake, vegetarisk Triple Heart Attack Cheesecake, eller hvad med Klassisk cheesecake i vegetarudgave som kan bruges som grundopskrift til at erstatte husblas med Vegegel.
TEMASIDE
Vi har samlet alle de bedste opskrifter til dig der ønsker at undgå gluten, mælk og - eller til dig der er nysgerrig på nye, spændende ingredienser.
Se mere herÆg er essentielt i det meste bagværk, da æg bidrager både til hævning af kagen og til en saftig konsistens, men det kan sagtens lade sig gøre at lave lækre kager uden æg. I moussekagerne ovenfor er selve kagedejen erstattet af fx dadelmasse med en masse sunde nødder. I opskrifterne nedenfor har vi samlet de opskrifter, hvor vi har erstattet æggehvider med ikke-hvider. Ikke-hvide er et populært navn for det såkaldte aquafaba, som er vand fra kogte kikærter, der kan piskes til noget som ligner marengs, og derfor er en fin erstatning for æg i fx marengs eller i luftige lagkagebunde.
Dr. Oetkers kagecremer kan piskes med veganske alternativer til mælk i stedet for klassisk letmælk og sødmælk. Du kan fx bruge sojadrik. I stedet for piskefløde i opskrifter, kan du også bruge soja piskbar, men husk at selv om den nogle steder sælges uden for køl, så er det bedst, at den er køleskabskold inden piskning. Hvis du leder efter en nem 100% vegansk lagkagecreme, og dermed uden laktose, så pisk den klassiske kagecreme fra Dr. Oetker med soyadrik i stedet for, eller hvis du leder efter en kogt konditorcreme uden æg, så kog Dr. Oetkers økologiske kagecreme med din favorit plantemælk og tilsæt soja piskbar skum for en ekstra luftig konsistens. Vi anbefaler soyadrik. De øvrige pulvercremer: Bagestabil kagecreme, kagemousse og ismix har alle mælk i indholdsfortegnelsen, men de kan piskes med plantedrik så de færdige cremer bliver med et reduceret indhold af mælk. Vi anbefaler at bruge soyadrik.
Generelt er de fleste af Dr. Oetkers produkter uden animalsk indhold og dermed per definition veganske, dog er der i nogle produkter fx æg, mælk og gelatine for at produktet virker efter hensigten. Visse produkter indeholder dog kun spor af æg og mejeriprodukter, dette betyder at produktet eller en af råvarerne i produktet er produceret på samme produktionsudstyr eller fabrik som et produkt med den angivne spormærkning. Spormærkning bruges udelukkende for at advare allergikere om risiko for allergener, og der er derfor ikke nødvendigvis noget etisk forkert ved at spise disse produkter som veganer, da der ikke aktivt er tilsat nogle animalske ingredienser i varen. Fx indeholder mørk chokolade af definition ikke mælk, men hvis også fabrikken producerer mælkechokolade, så skal der angives ”spor af mælk” i ingredienslisten.
Andre animalske ingredienser: Ønsker man at styre uden om animalske tilsætningsstoffer skal man også undgå de røde farvestoffer carminer (E 120) og overfladebehandlingsmidlet shellack (E 904).
Palmeolie eller ej? Nogle veganere styrer også uden om palmeolie. Hos Dr. Oetker arbejder vi aktivt på at finde gode alternativer til både carminer og palmeolie, og vi benytter udelukkende palmeolie fra certificeret skovbrug. I produktoversigten nedenfor finder du et udvalg af vores varer som er 100% veganske, uden hverken animalier eller palmeolie i. (Listen er ikke udtømmende)