Flag
Fakta om Græskar
Pump it up – alt du behøver at vide om græskar

Der er noget helt særligt over sæsonbestemte ingredienser. Måske er det, fordi vi er nødt til at vente flere måneder før vi endelig kan tilberede dem. Eller måske er det, fordi de altid forbindes med specifikke minder og stemning. En af de sæsonbestemte højdepunkter – ikke kun i forbindelse med Halloween – er græskar i alle former og farver.

Er græskar en frugt eller en grøntsag?

Afhængigt af hvem du spørger og hvilken definition du bruger, så er der forskellige meninger. I hverdagssammenhænge kaldes de ofte grøntsager grundet deres mindre søde smag og deres vækstbetingelser. Fra et botanisk perspektiv er græskar dog en frugt, fordi de er et produkt af en frøbærende, blomstrende planter. Men har det nogen betydning om det er en frugt eller en grøntsag? Ja, det har det! For det at kalde et græskar en frugt giver os et helt nyt, ofte glemt perspektiv: at græskar slet ikke behøver kun at være forbeholdt salte retter. Med deres bløde tekstur og milde smag er græskaret en ideel samarbejdspartner til efterårets kager.

Se med i videoen herover hvordan du skærer dit græskar. Alle græskar skal nemlig ikke skæres ens, og nogle græskar skal skrælles mens andre bare skal vaskes og så kan skrællen bages med.

Græskar sæson

Starbucks minder os hvert efterår om, at det igen er tid, med den pludselige altoverskyggende tilstedeværelse af deres ”pumpkin spice latte”. De første græskar fylder supermarkeder og madmarkeder med deres smukke farver sent i juli eller start august og topper i september og oktober indtil frosten ankommer. Særligt i begyndelsen af sæsonen kan en simpel test hjælpe med at identificere om et græskar er modent. Bare bank på dets skal og hvis du hører en hul lyd, så er du sikker på at græskaret er modent.  

 

Græskar beriger os med en speciel, men mild smag. Skallen er for det meste hård, men dog spiselig, mens de indre dele er blødere og lette at tilberede. Mange frø, for eksempel frøene fra et Hokkaido græskar, kan ristes og bruges som en salat-topping eller en simpel snack. Græskar ender ofte som cremede supper eller lige uden for hoveddøren med uhyggelige ansigter, og ser aldrig vores middagstallerkener. Men der virker til at være nogle forbehold, når man tænker på det orange vidunder som en bageingrediens, undtagen når det kommer til den klassiske græskartærte (på amerikansk en pumpkin pie). Derfor vil vi i denne artikel løse nogle af de mysterier der er omkring græskaret som en bageingrediens.

Græskar typer/varianter

Hokkaidogræskar


Hokkaidogræskarret har indtaget mange supermarkeder verden over, så nogen gange glemmer man at navnet stammer fra en ø i det nordlige Japan. Eftersom dette er den bedst kendte græskartype, kan du finde et væld af opskrifter indeholdende hokkaidogræskarret. Dets skal er for det meste kraftigt orange eller svagt grønt og kødet er orange med flade kerner. Selvom skallen på hokkaidogræskarret virker ret hård og tyk, så kan det bruges i de fleste opskrifter. Sørg for at købe økologiske græskar eller vask dem grundigt før brug, eftersom nogle græskar er kemisk behandlet.

Generelt bruges hokkaidogræskar enten som topping på kager, for eksempel i den klassiske græskartærte (pumpkin pie) eller revet i selve dejen. Grundet dets tykke skal kan du nemt komme til skade, når græskarret rives – så husk altid at være forsigtig, når du tilbereder et græskar. Hvis du vælger at toppe en klassisk kage med græskar, så er hokkaidogræskarret perfekt til det. Karameliser det blot i en gryde med brun farin, dette vil understøtte græskarrets naturlige smag.

Butternut squash

Butternut squash er ikke lige så berømt som hokkaidogræskarret, men er dog stadig en fremtrædende kandidat på madmarkeder og hos dit lokale supermarked.

Den har en bleg orange farve, en tynd, men hård, skal og – hvilken overraskelse – en smøragtig smag. Med sin pærelignende form og distinkte smag er den meget forskellig fra hokkaidogræskarret. Ikke desto mindre kan en butternut squash dog bruges på samme måde som hokkaidogræskarret: enten som smagfuld topping eller som del af en saftig dej.

Afhængig af opskriften kan det være gavnligt at skrælle en butternut squash, da dens skal er hård og muligvis ikke gøres blød nok under tilberedningsprocessen.

Muscat squash

Kogebøger og hjemmesider bugner med opskrifter der indeholder hokkaidogræskar og butternut squash. Men der er ingen grund til ikke at prøve den bredere vifte af andre græskartyper.

For eksempel fungerer simple opskrifter på græskartærter godt med muscat squash. Dens intense smag øger endda smagsnuancerne i opskrifterne. Den eneste forskel er, at skrællen i de fleste tilfælde skal fjernes, fordi den er endnu tykkere.

Spaghetti squash

Tilsvarende kan spaghetti squash være et eventyrligt/modigt alternativ.

For at tilberede dette unikke græskar er det vigtigt først at prikke skallen med en gaffel. Derefter skal græskarret koges i varmt vand for at blødgøre det. Resultat: lange græskarstrimler der ligner spaghetti.

At toppe din tærte med dem, vil med sikkerhed få dine gæster til at kræve endnu et stykke med det samme.  

Græskar kræver tilsmagning

For at græskar smager godt i en kage, skal der næsten altid lidt krydderier til.

Fx kanel, ingefær eller en ”pumpkin spice” krydderiblanding. Dr. Oetkers Kagekrydderi er en såkaldt pumpkin spice blanding af ægte kanel, muskatnød, ingefær, nellike og allehånde.  

Rester på den rigtige måde 

– andre ideer til tilberedning af græskar

Nogle græskar er temmelig store og de fleste opskrifter kræver ikke et helt græskar. Lad det ikke stoppe dig fra at være kreativ i køkkenet! Rester af græskarstykker kan nemt laves til en lækker middag/skøn aftensmad. Hvorfor ikke skære dem i skiver, tilsætte andre grøntsager og toppe blandingen med forskellige krydderier og olivenolie? Når ovnen stadig er varm efter at have lavet en lækker græskarkage, kan grønsagsblandingen komme ind lige efter. Resultatet er en sund og lækker aftensmad: ovnbagt græskar. Hvis du allerede har den næste kageopskrift klar i hovedet, kan rester af græskar opbevares i køleskabet i mindst en uge. Eller prøv endda at lave syltetøj, chutney eller mos – der er så mange muligheder!

 

Store, runde, orange, små, lange, grønne: græskar er fantastiske i enhver form og farve. Så drop frygten for at tilføje sukker til dit hokkaidogræskar, løsriv dig selv fra kun at bruge butternut squash i salte retter og ha’ det sjovt med denne fantastiske grøntsag … øhm frugt!