Hvem siger at kager uden mel og sukker er kedelige? Ingen! Her på siden giver Dr. Oetker dig inspiration til at prøve nye ingredienser af, uden at gå på kompromis med smagen, når du bager.
I de seneste år er man blevet mere opmærksom på de forskellige fødevare intolerancer og allergier, der er mere udbredt end man tror. Inden man byder kollegerne på et stykke kage, er man nødt til at stikke dem et spørgeskema: Hvem spiser vegansk, vegetarisk, sukker/laktose/glutenfri eller andet? Det nemmeste havde været, hvis man kunne blive helt fri for de ”problematiske” ingredienser, så alle kan smage dit lækre bagværk, uden at sende sultne blikke efter kagefadet.
Her på siden har vi lavet en oversigt over ingredienser, du med fordel kan udskifte de traditionelle ingredienser med. Vi viser dig hvordan, hvor meget og hvilke du højst sandsynlig allerede har i køkkenskuffen derhjemme. Målet er altid et lækkert og saftigt stykke kage!
Hvad kan man bruge i stedet for æg i kageopskrifterne? Spørgsmålet er ikke kun relevant for folk der lever vegansk. Det kan også være rart at kende mulighederne hvis man har brugt det sidste æg i køleskabet, og man har lyst til at bage en kage.
Det vi prøver at sige er: Ingen æg – intet problem! Dejen kan sagtens hænge sammen, hæve op og blive let og luftig alligevel. Se bare alle alternativerne herunder (alle referencer er til æg i str. M).
Malede hørfrø er perfekte at anvende som bindemiddel i en dej. Desuden har de en let nøddeagtig smag, som gør sig godt i det søde køkken.
Bland 1-2 spsk hørfrø + 3 spk vand og lad det være et øjeblik, indtil det danner en slags gelé. Brug det i stedet for 1 æg!
Usødet æblemos fungerer som bindemiddel og giver dejen tekstur, tilføjer fugt og sødme – hvilket gør, at du kan minimere andre sødemidler i din opskrift.
3 spsk usødet æblemos (ca. 70 g) = 1 æg
Ligesom æblemos, er modne bananer et super æggealternativ, der også tilfører fugt og sødme.
½ most banan = 1 æg
Fungerer godt i både det søde og det salte køkken f.eks. i brød, da chiafrø har en forholdsvis neutral smag. Lad chiafrøene suge væske til sig, f.eks. natten over, så de danner en tyk grød eller budding, og brug dem som bindemiddel i dej.
1 spsk chiafrø + 3 spsk vand = 1 æg
Pulveriserede loppefrøskaller som f.eks. Fiber Husk suger så meget væske til sig, at det danner en form for gelemasse, der kan bruges i stedet for æg.
1 spsk loppefrøskaller + 2 dl vand = 1 æg
Hvad gør man, hvis man ønsker at undgå mælk eller laktose? Svaret er lige til, for der findes et hav af plantebaserede alternativer til mælk. Kokosmælk, cashew- og hasselnøddedrik fungerer rigtig godt i kageopskrifter. Hvis du samtidig vil tænke på klimaet, så er havredrik et godt alternativ. Det er nemlig ofte produceret i Danmark eller EU, og produktionen af havredrik kræver mindre vand. Havredrik har en naturlig sødme fra havrestivelsen, der gør at du kan minimere andre sødemidler i opskriften.
Plantebaserede drikke kan ofte erstatte mælk 1:1. Plantedrik har både samme farve og konsistens som mælk, og er derfor et perfekt alternativ i både det salte og det søde køkken. De forskellige plantedrikke tilfører også et spændende smagsindslag i madlavningen: Til morgenmad på havregrynene, på müsli, i grød eller bare som mælk i kaffen. Prøv dig frem i det store udbud af skønne plantedrikke!
Har en sød velkendt smag af havre, er rig på fibre, er fri fra mælkeprotein og laktose. Desuden er det ofte lokalproduceret og har derfor et mindre klimaaftryk.
Kommer i mange varianter, ofte sødet med sukker eller sirup og i forskellige smagsvarianter som f.eks. vanilje eller chokolade. ”Sojamælk” kan ikke kun erstatte mælk og fløde i bagning, men fungerer også upåklageligt i madlavning.
Velegnet til folk med allergier, da risdrik er fri for laktose, gluten og mælkeprotein, på trods af at konsistensen er lidt mere vandet end traditionel mælk.
Kokosdrik er mindre fed end almindelig kokosmælk, der kan bruges i desserter som f.eks. kagecreme pga. dets konsistens. Kokosdrik derimod indeholder mindre af pulpen, og har derfor en mælkeagtig konsistens. Hverken kokosmælk eller kokosdrik skal forveksles med kokosvand, der er det tynde vand i midten af en kokosnød. Man skal kunne lide den rå smag af kokos, når man bruger kokosdrik!
Kuldioxiden i danskvand er med til at gøre din kagedej luftig og give den struktur. Postevand kan også erstatte mælk, selvom det selvfølgelig er mere flydende end mælk. I bagning anbefales det altid at tilføje vandet lidt efter lidt, indtil den ønskede konsistens opnås.
Vildt, men sandt: Sukker kan erstattes i de fleste opskrifter uden problemer. Der er forskellige grunde til at ville undgå tilsat sukker. Det man som regel ønsker at undgå, er det raffinerede, forarbejdede ”tomme” sukker til fordel for det naturligt forekommende sukker, der er rig på næringsstoffer, som f.eks. i frugt. Det kan også være ud fra et ønske om at spare på kalorierne. Når du er bevidst om hvad du vægter højest, bliver det nemmere at vælge det bedste alternativ til det hvide sukker.
Honning undgås af nogle veganere, fordi det er fremstillet af hårdtarbejdende bier. Til gengæld er det rigt på mineraler, og har ofte en aromatisk og blomsteragtig sødme. Visse typer af honning, bl.a. skovhonning, kan have en mørkere, krydret smag.
80 g honning = 100 g sukker
Ahornsirup stammer fra canadiske granskove, hvor saften er inddampet til sirup. Ahornsirup er mere flydende end honning og har en lidt mere bitter smag, mens det indeholder færre kalorier end sukker. Når det kommer til ahornsirup gælder reglen: Jo lysere i farven, jo mildere smag.
80 g ahornsitup = 100 g sukker
Tørret frugt såsom dadler, svesker, abrikos og æble har en sødme, der gør sig godt i det meste bagværk. Fibrerne er desuden gode for vores tarmsystem. Udsten og blend dadlerne. Et lille tip er at tilføje lidt vand og lave en frugtpuré der kan holde sig i køleskabet i nogle dage, og bruges som sødemiddel.
Ca. 125 g = 100 sukker
Mindre sødt end sukker, men med en skøn, karamelliseret smag. Kokossukker er som regel udvundet fra kokospalmer i Sydøstasien, og den lange transport udgør derfor en belastning for klimaet. Da kokossukker nemt klumper når det anvendes i bagning, skal man bruge lidt mere end almindeligt sukker. Men bare rolig, det smager ikke af kokos, da det er udvundet fra kokospalmen og dens blomster.
Ca. 125 g = 100 sukker
Modne bananer er et sikkert valg når du har brug for et sødemiddel. Afhængig af hvor modne bananerne er, kan de tilføre noter af vanilje og frugtagtig karamel, og er derfor perfekte til madlavning og bagning.
Vær opmærksom på, at opskriften muligvis skal justeres hvis du bruger juice eller sirup, fordi de flydende væsker kan påvirke konsistensen af dejen.
Lækre kager behøver ikke blive bagt med hvedemel. Også her er der alternativer. Du kan undgå gluten ved at styre uden om fuldkornshvede, rugmel, byg eller de trendy meltyper emmermel, spelt, Kamit eller einkorn mm. Skal dine kager kunne spises af mennesker med gluten intolerance eller cøliaki?
Det nemmeste er at starte med nogle af disse glutenfrie meltyper: Boghvede, teff, hirse, ris, majs, havre, kokos og plantain. Ingen af de nævnte meltyper indeholder nemlig gluten og kan derfor let erstatte hvedemel i f.eks. brødopskrifter. Eksperimentér med de forskellige meltyper og lær hvordan de reagerer i forhold til hvedemel, og om de kan byttes ud i et 1:1 forhold. Det eneste minus er, at de ofte ikke hæver lige så meget op, som en glutenrig dej –men smagen vil være en sikker vinder!
Består af finmalede mandler og bidrager med en skøn struktur i dejen. Mandler har et meget højt proteinindhold og er velegnede til bagning. Melet kan du også sagtens laves derhjemme: Blend blancherede eller rå mandler til fint mel i en blender.
Soja kender vi fra tofu, sojadrik og kødalternativer. Men også sojamel er utrolig anvendeligt i køkkenet. Sojamel er rigt på fibre og protein.
Ca. 75 g sojamel = 100 g hvedemel (type 405)
Denne type mel består af fintmalede kikærter. Mange forbinder kikærter med falafel. Meltypen er nemlig særligt god til det salte køkken, men giver også søde deje et specielt twist.
Endnu en nøddemel, denne gang én med en kraftig og karakteristisk smag. Servér aldrig mad med hasselnøddemel for gæster med nøddeallergi!
Endnu en nøddemel, denne gang én med en kraftig og karakteristisk smag. Servér aldrig mad med hasselnøddemel for gæster med nøddeallergi!
Kager, der ikke indeholder gluten, æg, laktose eller tilsat sukker, åbner en ny og utrolig lækker verden der er nem at gå til. Held og lykke med bagningen!
Lagkager og roulader
Skærekager
Skærekager
Har du allergi eller har du af andre årsager skåret gluten og laktose væk fra din kost, skal det da ikke være ensbetydende med, at du skal gå glip af lækkert bagværk. Vi har derfor udviklet en række opskrifter uden gluten og laktose.
Vi har naturligvis testbagt alle opskrifterne, så vi fortsat sikrer den høje kvalitet, som Dr. Oetkers opskrifter er kendt for.
Vær opmærksom på at ikke alt Dr. Oetkers krymmel er uden gluten. Du kan tjekke for allergener på vores hjemmeside under det specifikke produkt. Den krymmel, som er angivet i opskrifterne her på siden, er naturligvis uden gluten.
Rigtig god bagelyst!
Glutenfri og laktosefri opskrifter
Skærekager
Lagkager og roulader
Lagkager og roulader
Lagkager og roulader
Lagkager og roulader
Skærekager