Flag
Vaniljeprodukter
Vaniljepulver

De færreste med en sød tand kan modstå smagen og duften af vanilje. Det er det næst dyreste krydderi i verden, kun safran er dyrere. Fint vaniljepulver er det dyreste produkt i vaniljefamilien. Vi fortæller dig her alt om vaniljepulver, hvad det kan bruges til, og hvordan man selv kan lave det.

Hvad er vaniljepulver?

Vaniljepulver er et rent produkt, der kun består af tørrede og pulveriserede vaniljestænger. Derfor skal man ikke forveksle det med vaniljesukker, da høj kvalitets vaniljepulver ikke indeholder nogle former for sukker.

Hvad bruger man vaniljepulver til?

Vaniljepulver er utrolig drøjt i brug. Selv en lille mængde finmalet vaniljestang er mere end nok til at give en intens vaniljesmag, specielt i opskrifter fra det søde køkken.

Den finmalede vaniljestang er perfekt at bruge i desserter såsom budding, koldskål og risalamande, samt i retter hvor man gerne vil undgå at tilsætte sukker. Vær dog opmærksom på, at vaniljepulver ikke opløses, når det bruges i madlavning eller bagning, så man vil få små sorte prikker i det færdige produkt.

Alternativer til vaniljepulver

Skriger din opskrift efter vaniljepulver, men har du ikke noget? Intet problem, det er nemt at bruge andre vaniljeprodukter i stedet. I stedet for ½ tsk. vaniljepulver (ca. 2 g), kan du prøve at bruge kornene fra én vaniljestang. Vaniljeekstrakt og vaniljepasta er også begge en god erstatning, brug 1-2 tsk. (efter smag) som erstatning for en ½ tsk. vaniljepulver.

Du kan finde alle Dr. Oetkers vaniljeprodukter i oversigten

Køb og opbevaring af vaniljepulver

Vaniljepulver er et af de dyreste vaniljeprodukter på markedet på grund af indholdet af ren vanilje. De malede korn sælges i meget små portioner. Nogle steder er det også muligt at få stykker af tørret stænger i små vaniljekværne, og så selv male pulveret friskt derhjemme. For at sikre en lang holdbarhed, bør vaniljepulver opbevares mørkt og køligt. Med køligt mener vi ikke køleskabskoldt, blot stuetemperatur – men gerne under 18 °C – da pulveret mister sin smag, hvis det opbevares for varmt. Et køligt spisekammer, bryggers eller mørkt køkkenskab er ideelt.

Hjemmelavet vaniljepulver

Du kan også lave vaniljepulver af høj kvalitet derhjemme. Hvordan? Se videoen – her viser vi dig det.

Ingredienser til ca. 25 g vaniljepulver:
 

  • 10 vaniljestænger
     

Fremgangsmetode:

  1. Tænd ovnen på 40 °C almindelig varme (vi anbefaler ikke at du bruger varmluft). Skær vaniljestængerne i store stykker og spred dem ud over en bageplade med bagepapir på. Tør vaniljestængerne i midten af ovnen i 10-12 timer.
  2. Kom de tørrede vaniljestænger i en foodprocessor eller blender og blend dem til et fint pulver. Opbevar vaniljepulveret i et glas med låg eller i en anden lufttæt beholder.
     

Vaniljepulveret kan holde sig i et par måneder, hvis det opbevares køligt og mørkt.