Mon ikke der står en bøtte vaniljesukker i de fleste hjem? Det tror vi! Men hvad indeholder bøtterne egentlig? Og hvilke opskrifter er vaniljesukker god i? Vi går i dybden med vaniljesukker og deler opskrifter på både hjemmelavet vaniljesukker og hjemmelavet vaniljesalt – til dem der er friske på at eksperimentere lidt.
I bagning refererer ordet vaniljesukker til sukker, som er smagssat med en blanding af finmalede vaniljestænger og/eller vaniljearoma, som kan være enten naturlig eller syntetisk fremstillet.
Vær dog opmærksom på, at vaniljesukker ikke er det samme som vanillinsukker. Klik her for at lære mere om forskellen mellem vanilje og vanillin.
Bourbon vaniljesukker er en vaniljesukker baseret på Bourbon vaniljestænger, og må kun kaldes “Bourbon vaniljesukker”, hvis det er fremstillet med vanilje fra Bourbon-øerne, dvs. Madagaskar, Comorerne, Réunion, Seychellerne eller Mauritius.
Vaniljesukket bliver hovedsageligt brugt i bagværk. Simple bradepandekager og desserter er ofte tilsat vaniljesukker. Vaniljesukker giver også en dejlig smag til flødeskum eller creme fraiche, fx serveret til en kage eller tærte.
Smagen og duften af vanilje spreder sig nemt i huset og lokker hurtigt alle småkageelskere ud i køkkenet – specielt når kageproduktionen op til jul er på sit højeste. Vaniljesukker kan desuden drysses på toppen af kager efter smag.
Dr. Oetkers produktsortiment indeholder 2 smagfulde typer vaniljesukker – den klassiske Vaniljesukker med Bourbon Vanilje samt den nyere Økologisk Vaniljesukker. Vælg din favorit.
Du kan erstatte vaniljesukker med de fleste vaniljeprodukter, det kan ændre smagen lidt, da vaniljeprodukterne smager lidt forskelligt. Vaniljesukker er ofte ikke så kraftig i smagen som vaniljeekstrakt-, aroma og –pasta, så brug lidt mindre af disse produkter og husk at tilsætte lidt ekstra sukker, da disse produkter oftest ikke er søde ligesom vaniljesukker.
Du kan også nemt lave din egen vaniljesukker, bare køb et par vaniljestænger. Kornene kan nemt og hurtigt skrabes ud af stængerne og bruges til hjemmelavet vaniljesukker. Opskriften finder du længere nede på siden.
Vaniljesukker kan købes i bage- og dekorationsafdelingen i de fleste supermarkeder. Det sælges i praktiske bøtter à 100-140 g. Forlæng holdbarheden ved at opbevare din vaniljesukker ved stuetemperatur et tørt sted. Vær opmærksom på at nogle mærker af vaniljesukker indeholder et såkaldt "antiklumpningsmiddel" i form af kartoffelstivelse. Vil du gerne undgå dette kan du købe et produkt af højere kvalitet uden antiklumpningsmiddel, dog kan du opleve at vaniljesukkeret klumper hvis det får fugt. Det er dog nemt at knuse klumperne igen med en ske eller ved at ryste beholderen hvis det skulle være nødvendigt.
Det eneste du behøver for at lave hjemmelavet vaniljesukker er vaniljestænger og sukker. Se med i videoen nedenfor, hvor vi viser dig hvordan man laver hjemmelavet vaniljesukker.
Ingredienser til ca. 200 g vaniljesukker:
Fremgangsmetode:
Tip: Så snart glasset med vaniljesukker er tomt, så fyld det op igen med sukker, og lad det suge vaniljesmag til sig i en uges tid. Det kan du blive ved med at gøre, indtil de sorte vaniljestænger blegner.
Sukker kan også udskiftes med salt. Vaniljesalt er perfekt til marinader og dressinger til salater. Nysgerrig? Lad os vise dig hvordan man gør i denne video.
Ingredienser til 100 g vaniljesalt:
Fremgangsmetode:
Både vaniljesukker- og salt kan holde sig i mange uger i et rent glas med låg. Opbevar glasset i et mørkt og koldt køkkenskab.
Lige meget om du selv laver dit vaniljesukker, eller om du køber det i supermarkedet, er vaniljesukker anvendeligt i utrolig mange opskrifter. Her finder du et udvalg af vores yndlingsopskrifter med vaniljesukker.
Skærekager
Småkager og petit fours
Desserter
Cheesecakes