Bland mel, indholdet fra en pose Surdej, salt og sukker sammen i en skål. Tilsæt olie og vand og ælt dejen godt i en standmixer ved lav hastighed i 10-12 minutter, indtil den er blank og smidig. Den lange æltetid er vigtig for at aktivere glutnet i melet, hvilket påvirker brødets struktur. Det er helt klart nemmest at ælte dejen på en standmixer, når den skal æltes i så lang tid. Alternativt så kan man prøve at ælte dejen med en kombination af en håndmixer med dejkroge og håndkraft.
Del dejen i 8 dele, stram dem op og tril dem til runde boller. Lad dem hæve på et let meldrysset bord under et fugtigt hårdtopvredet viskestykke i 20 minutter.
Dyp en finger i koldt vand. Stik den ned i midten af hver bolle og kør i små cirkelbevægelser, indtil bordpladen kan mærkes. Dyp fingerspidserne i koldt vand, tag hver bagel op og form den mellem hænderne, ved at trække let i den og dreje den rundt, så hullet bliver større - ca. 3-3,5 cm i diameter.
Læg bagelsene tilbage på bordet under et fugtige viskestykke, mens der laves hul i de resterende bagels. Lad dem hæve i yderligere 20 minutter.
Tænd ovnen på 220 °C traditionel varme.
Bring en bred, fladbundet gryde med vand i kog. Klargør to bageplader med bagepapir.
Sænk forsigtigt bagels ned i det kogende vand en ad gangen og lad den koge i 30 sekunder på hver side. Tag den op med en hulske og læg den med bagsiden opad på en bageplade med bagepapir. Drys med sesamfrø, vend den om og drys på oversiden. Fortsæt, til der er fire bagels på en plade.
Bag bagels i ca. 20 minutter i nederste tredjedel af ovnen, en plade ad gangen. Lad de færdigbagte bagels afkøle på en bagerist.
Bagetid: about 20 Minutes
Bagels kan også drysses med fx ost, birkes, stegte løg, soltørrede tomater i små stykker eller laves helt uden noget drys.
Hvis bagels skal genopvarmes, lunes de i en 200 °C varm ovn i ca. 5 minutter.
Bagels er fryseegnede i op til 3 måneder.
Relaterede opskrifter
Brød og boller
Brød og boller