I denne udgave af #BagLiveMedOetker kan du bage live på Facebook med Bagedyst-stjerne og TV-kendis Micki Cheng. Micki er gået all-in på jul og har skabt de skønneste julesmåkager inspireret af de berømte "snow-globes" (snekugler). Småkagerne er nemlig samlet af flere lag, der er støbt spiselige ruder af isomalt og så er de fyldt med den skønneste krymmel fra Dr. Oetkers nye julesortiment, "The Taste of Christmas".
Bland mel, flormelis, salt og Brunkagekrydderi. Skær smør ud i mindre stykker og smuldr smørret i melet, til det har en savsmuldlignende konsistens. Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen. Tilsæt æg og saml dejen hurtigt med hænderne. Dejen skal ikke æltes for længe, men kun til den lige er blevet ensartet i konsistensen.
Lav evt. dejen i en foodprocessor for at spare tid og kræfter. Dejen skal dog lige samles til allersidst med hænderne.
Del dejen op i 3 lige store portioner, kom hver portion i en frysepose og tryk dejen flad i posen. Stil dejene på køl eller frost, til dejen har sat sig og er nem at arbejde med. Tag én dej ud af køleskabet ad gangen, og arbejd kun med den ene dej, så de andre ikke bliver for varme og bløde.
Tænd ovnen på 200 ºC traditionel ovn.
Drys lidt mel på bordet og placer den flade dejklump på bordet. Drys også lidt mel på dejen. Rul dejen ud til ca. 4-5 mm, sørg for at dejen ikke klistre til bordet. Udstik med en rund eller rillet udstikker (ø 9 cm) så mange store cirkler som muligt. Udstik derefter et hul med en lille udstikker (ø 4 cm) i midten af de store cirkler.
Kom de udstukne ”ringe” på en bageplade og bag i ca. 9-12 minutter, til småkagerne er gyldne i kanterne. Tag småkagerne ud og gentag med al den resterende dej, til der i alt er 36 af de store ringe.
Tip: Den resterende dej fra de udstukne ringe kan hurtigt æltes sammen igen, kommes i en pose, flades ud og udrulles endnu en gang. Udfør dog højst denne ”gentagelses-proces” tre gange pr. portion, da dejen bliver for elastisk og det endelige resultat så ikke bliver helt perfekt. Resterne af dejen fra sidste portion udstikning kan bages udstukket som små småkager.
Bagetid: about 9 - 12 Minutes
Pisk æggehviderne seje og stive med flormelis, som tilsættes lidt efter lidt. Tilsæt citronsaft og rør godt sammen. Konsistensen skal være flydende, men fast. Ikke så fast som at den hænger helt fast på skeen, men heller ikke så tynd, at den render i en hurtig stråle. Juster evt. konsistensen med mere flormelis eller mere æggehvide. Konsistensen skal være så fast, at glasuren kun meget let flyder ud, hvis man kommer en klat på bordet eller på en småkage – men skal samtidig være så flydende, at man kan trække en tandstik igennem og efterfølgende flyder sammen igen.
Fordel glasuren i tre skåle, der alle er store nok til at kunne dyppe en småkagering i, men ikke for stor. Bland Concentrated Green Colour i den ene skål og Concentrated Red Colour i den anden skål. Kom en lille spiseske af hver farve glasur i en sprøjtepose og lad resten bliver i skålen.
Start med at dele de bagte og afkølede småkageringe i tre bunker. En bunke skal være bundene, en bunke midterstykker og den sidste bunke toppe.
Bund-ringene og top-ringene placeres på en bageplade med bagepapir – det vigtigste er, at det er en plan og varmebestandig overflade.
Hver top-ring dyppes i icing, dryppes af og dekoreres med Taste of Christmas Sugar Decoration, Christmas Party krymmel, Gingerbread Decoration krymmel og evt. en anden farve glasur fra sprøjtepose. Man kan pynte toppene på præcis den måde, man ønsker.
For at lave hjerter skal man lave en rund dut, ca. 5 mm i diameter, og trække en ren tandstik igennem dutten, så tandstikken tegner et hjertermønster.
Se evt. denne video på Kagerullen - Dr. Oetkers YouTube-kanal med samme teknik for hjælp
Samme fremgangsmåde for grene, hvor det bare er en lille tynd streg på ca. 1-2 cm i stedet for en dut. Her trækkes der grene i samme retning på hver side af stregen.
Lad glasuren tørre – jo vådere glasur, jo længere er den om at tørre.
Kom isomalt i en gryde og varm op ved middelvarme til let høj varme til alle de små krystaller er opløst og isomalten er helt smeltet.
Når alt er opløst, er sukkermassen meget flydende, og der kan være en masse luftbobler. Lad den smeltede isomalt svale let til boblerne forsvinder. Kom en lille spiseske smeltet isomalt i hvert hul af småkage-ringene, både i bundene og i de dekorerede toppe (men ikke i midterstykkerne). Lad isomalten sættes sig helt.
Bland lidt af Gingerbread Decoration og Christmas Party krymmel sammen i en skål. Ca. 2 spsk. Christmas Party og 2 tsk. Gingerbread Decoration.
Varm tuben med Baking Glue (Bagelim) i et glas med varmt vand i 5-10 minutter, så den er klar til brug.
Sprøjt en ring af Bagelim på en af de udekorerede kager med rude (bundene), sprøjt bagelimen så tyndt som muligt for at undgå at få kagen alt for tyk. Placér en midterdel på bunden og pres let sammen, så siderne lukker tæt. Gør dette ved alle bunde og midterstykker.
Kom en lille ske af det blandede krymmel i hver småkage og sprøjt nu en ny ring med Bagelim på hver småkagering. Fæst toppen fast med den dekorerede side opad og pres let ned. Lad småkagerne tørre inden servering.
Pynt og dekorér også de små "ekstra" småkager med glasur og krymmel.
Småkagerne skal spises efter dekoration. Isomalten vil med tiden trække fugt og blive klistret.
Relaterede opskrifter
Småkager og petit fours
Småkager og petit fours