Forbered en form ved at beklæde den med bagepapir og smøre den med et tyndt lag smagsneutral olie.
Smelt smør sammen med fløde og vaniljeekstrakt i en kasserolle og sæt det til side.
Bland sukker, glukosesirup og vand i en højsidet pande eller gryde, og varm det op ved middel varme under let omrøring. Så snart sukkeret er opløst, må der ikke røres mere i blandingen, da der kan dannes sukkerkrystaller. Sving i stedet forsigtigt panden/gryden let frem og tilbage, så varmen fordeles. Når sukkermassen har en dyb, gyldenbrun farve, tilsættes fløden i en stråle under omrøring. Vær forsigtig, da massen kan bruse op. Lad karamellen koge ved middel varme, til den når en temperatur på 124 °C. Tag straks karamellen af varmen, og hæld den i formen.
Lad karamellen stå i 2-3 timer ved stuetemperatur.
Løft karamellen over på bordet og skær den i firkanter med en skarp kniv, smurt med en anelse smagsneutral olie. Karamellen kan også blot skæres efterhånden som de skal serveres.
Opbevar karamellerne tørt og køligt i en lufttæt beholder, så holder de sig op til en måned.
Pak hver karamel fint ind i fx bagepapir eller fødevaregodkendt cellofan og giv dem som værtindegave.
Relaterede opskrifter
Småkager og petit fours
Småkager og petit fours
Småkager og petit fours