Denne opskrift blev bagt af Liv Martine. Du kan se hele live udsendelsen på Youtube her: Overraskende gode donuts | Bag live med Liv Martine.
Man kan koge dej i en smagsneutral olie, helst raps-, solsikke- eller fritureolie. Det er vigtigt, at olien hverken er varmere eller koldere end angivet i opskriften. Hvis olien bliver for varm vil dejen brænde på, og hvis den er for kold vil dejen suge for meget olie. Vi anbefaler derfor at temperaturen måles i gryden under hele kogningen med et sukkertermometer, således at den kan reguleres på blusset. Hvis temperaturen bliver for høj, sænkes den nemmest og hurtigst ved at komme ekstra dej ned i gryden. I denne opskrift anbefaler vi at gemme de små donut-huller du får ved udstikning, og hurtigt komme et par stykker i gryden hvis olien bliver for varm.
Varm vand op til det er fingervarmt (35-37 ºC). Kom vandet i en røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt derefter æg.
Hold 100 g mel tilbage, men bland alle øvrige tørre ingredienser i en skål (inkl. revet grapeskal) og tilsæt blandingen til vandet, sammen med smeltet smør og vaniljepasta.
Ælt dejen på en maskinen eller i hånden i ca. 10 minutter. Den skal æltes godt igennem, så glutenstrukturen aktiveres og hjælper med en god hævning af dejen. Hæld dejen ud på bordpladen og ælt den færdig i hånden, tilsæt evt. lidt mel hvis dejen klistre til bordpladen. De færdige donuts risikerer at blive tørre, hvis der tilsættes for meget mel.
Kom dejen tilbage i skålen og kom et viskestykke over. Lad dejen hæve et lunt sted i 30-60 minutter, eller til dobbelt størrelse.
Ælt kort dejen sammen og rul den ud til en tykkelse på 1-1,5 cm, og udstik donuts med en donutudstikker. Eller brug en rund udstikker eller glas (ø 8 cm) og en lille udstikker, rund tyl eller en kniv til at lave et hul i midten. Læg dem på et stykke bagepapir med et viskestykke over, og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Varm olien op i en stor gryde til ca. 170 ºC. Kom 3-4 donuts ned i olien, og lad dem stege i 2-2½ minutter på hver side til de er flotte gyldne. Lad dem køle af på en rist eller et stykke køkkenrulle. Husk at teste en af de første donuts, for at sikre at den er gennembagt. Kog resten og lad dem køle helt af inden de dekoreres.
Rør flormelis og æggehvide sammen. Fordel glasuren i tre skåle og farv den i hver sin farve med rød, lilla og blå Concentrated Colour. Dyp den ene side af donuten i glasur, sæt øjne på og drys med krymmel. Lad glasuren tørre inden servering.
Hvis dine donuts ikke skal serveres med det samme, kan du med fordel vente med at sætte øjnene på, da de godt kan tage farve af glasuren.
Donuts kan godt koges aftenen før servering, men smager bedst når de er frisklavet.
Relaterede opskrifter
Brød og boller
Brød og boller
Brød og boller