Har du også undret dig over, hvornår man bruger natron fremfor bagepulver? Og om det ene kan erstatte det andet? Lær alt om natron, hjortetaksalt, potaske og alle de andre hævemidler til det perfekte bagværk her.
Bagepulver, natron, hjortetaksalt og potaske er alle kemiske hævemidler. Disse hævemidler udvikler gas når de kommer i kontakt med væske og/eller varme. Der findes dog forskellige former for kemiske hævemidler, som reagerer forskelligt når det anvendes i bagværk. Det kan du læse mere om her på siden.
Både gær og tørgær er naturlige hævemidler.
Bagepulver er det hævemiddel, som anvendes mest.
Bagepulver er en kombination af syre og base. Når bagepulver kommer i kontakt med væske og varmen fra ovnen, reagerer syren med basen, og herved opstår kuldioxid og dejen begynder at blive luftig.
Man kan godt erstatte bagepulver med natron, men det bedste er at anvende det som opskriften foreskriver. Hvis man erstatter bagepulver med natron, kan smagen nemt blive bitter, hvis dejen ikke indeholder et surmælksprodukt.
Hvis man erstatter bagepulver med natron, skal kagen bages med det samme, for ellers vil den begynde at danne kuldioxid og hæve inden den kommer i ovnen. Resultatet kan være en kage, som ikke hæver ens.
Natron indeholder ingen syre til forskel fra bagepulver. Denne form for hævemiddel passer bedst til kager med sure ingredienser fx citronmåne eller kager, som indeholder surmælksprodukter såsom kærnemælk. Når natron kommer i kontakt med det sure i dejen, opstår kuldioxid og herved bliver dejen luftig, da natron hæver.
Hjortetaksalt giver bagværk sprødhed. Hjortetaksalt er et kemisk salt som ved opvarmning spaltes i to gasarter, ammoniak og kuldioxid. Spaltningen får dejen til at hæve kraftigt. På grund af den lidt skrappe lugt bruges hjortetaksalt kun til fladt bagværk med en stor overflade, såsom klejner, vaniljekranse, og lagkagebunde. På den måde kan den karakteristiske lugt let fordampe. Hjortetaksalt egner sig derfor ikke til høje kager og muffins.
Navnet stammer fra gamle dage, hvor hjortetaksalt blev udvundet af hjortetakker fra dyr. I dag er det rent kemisk.
Det er vigtigt altid at anvende det hævemiddel som er foreskrevet i opskriften for at få det bedste resultat. Hvis man anvender for meget hjortetaksalt, kan bagværken få smag af ammoniak. Ligesom der ved kogning af klejner godt kan opstå lugt af ammoniak.
Potaske giver ligesom hjortetaksalt sprødhed, men er specielt god til småkager.
Potaske bruges traditionelt i brunkager, da det gør kagerne ekstra sprøde og fremmer bruningseffekten. For at få potaske til at virke, skal potaske altid først opløses i koldt vand, inden den tilsættes den varme sirup. Når potasken kommer i kontakt med varme, udvikles der kuldioxid og herved begynder dejen af hæve. De små luftbobler der dannes i dejen under bagning, sikrer et sprødt resultat i de tynde kager.
Vidste du, at navnet potaske stammer fra dengang hævemidlet blev udvundet ved at brænde plantedele af i en lerpotte?
Brunt Bagepulver kan snyde med sit navn. Brunt Bagepulver er en særlig blanding af lækre krydderier og hævemidlet natron, og er derved ikke et hævemiddel i sig selv.
Brunt bagepulver er især kendt for at blive brugt i engelsk søsterkage og ølkage.
Småkager og petit fours
Skærekager
Med Dr. Oetker Surdej kan du nemt og hurtigt bage lækre surdejsboller og brød, helt uden besværet med at starte en surdej op.
En pose Dr. Oetker Surdej består af både tørret surdej og tørgær, på den måde hjælper gæren med at sætte fut i surdejen og få brødet til at hæve på rekordfart. Dr. Oetker surdej får ikke brødet til at smage specielt surt, men bidrager med surdejens andre egenskaber, så du nemt kan lave lækkert og saftigt surdejsbrød.
Dr. Oetker Pizzagær består af tørgær, tilsat bagepulver, og der er derfor intet behov for at lade dejen hæve før bagning. Gæren giver dejen smag og den særlige formulering på Pizzagæren gør at dejen kan bages lige så snart den er æltet sammen.
Pizzagæren er ikke kun god til hurtige pizzaer, men kan også bruges til andet sødt og saltet bagværk! Fx pølsehorn og pizzasnegle, eller lækre snaskede kanelsnegle.