Vanilje er et udsøgt krydderi, og er et af de mest elskede krydderier i verden. På denne side kan du læse alt om vaniljestangen.
En vaniljestang er en fermenteret bælg fra vaniljeplanten. Når de grønne bælge er høstet, starter tørringsprocessen – og det er her den naturlige vaniljearoma udvikles.Pulpen, eller kornene/frøene, i vaniljestænger er saftig og har en blød, rund smag.
Vil du lære mere om vaniljeplanten? Kom med på rejsen til vaniljens hjemland, og lær om dyrkningen af vaniljeorkidéen i den tropiske regnskov.
Ægte vaniljestænger er det ideelle valg for dig, der ønsker det mest naturlige af alle vaniljeprodukterne. Kornene kan bruges til at smagssætte både søde og salte opskrifter. Og smid endelig ikke de tomme vaniljestænger ud! Det er nemlig her hovedparten af smagen sidder, så gem skallen og kog den med fx når du sylter eller brug den til at lave hjemmelavet vaniljesukker.
Når du køber hele vaniljestænger, er der nogle særlige ting, du skal være opmærksom på for at sikre, at du får et godt produkt. Lær her hvordan du kan spotte vaniljestænger af særlig god kvalitet.
Ligesom med mange andre produkter, kan vaniljestænger ofte holde sig meget længere, end der står på datomærkningen, så længe du opbevarer dem korrekt.
Men hvis du alligevel står med en udtørret vaniljestang, så kan du altid blende den til fint vaniljepulver. På vores side om vaniljepulver viser vi dig hvordan.
I supermarkedets bageafdeling kan du finde en lang række forskellige vaniljeprodukter, som kan bruges som alternativ til friske vaniljestænger. Vaniljeekstrakt er et fremragende alternativ takket være den flydende konsistens, der er nem at have med at gøre. Hvis der er angivet en vaniljestang, kan du bruge ca. 2 tsk. vaniljeekstrakt i stedet. Ulempen ved vaniljeekstrakt er at du her ikke får vaniljekornene med. Hvis du ønsker synlige vaniljekorn, så brug i stedet vaniljepasta, som er en form for tyk sirup med vaniljekorn i. Ved brug af vaniljepasta kan du nemt lave desserter der viser de smukke sorte vaniljekorn.
Vil du vide mere om de forskellige typer af vaniljeprodukter og hvad de er gode til? Så kan du se mere her: Hvad passer de forskellige vaniljeprodukter til?
Nogle hjemmebagere undgår at anvende hele vaniljestænger, fordi de er usikre på hvordan man fjerner vaniljekornene. I denne video viser vi, hvordan man let skraber de friske vaniljekorn ud af en vaniljestang.
Tip: Bland kornene med en lille smule sukker, det gør det nemmere at røre vaniljekornene ud i din dej/dessert.
2.
3.
4.
5. Vaniljekornene skal anvendes kort efter at de er blevet skrabet ud af stængerne, da de ellers vil blive tørre og miste deres smag.
Småkager og petit fours
Skærekager
Skærekager